2017/05/26 Agrocentrum - strona główna Mapa strony Agrocentrum kontakt e-mail
Agrocentrum - aktualnosci

Menu

reklama

Agra Zambrów

Polecamy

Pogoda

Reklama

rzetelna firma

DDGS jako alternatywna pasza białkowa w żywieniu krów mlecznych

Strona główna » Aktualności » DDGS jako alternatywna pasza białkowa w żywieniu krów mlecznych

DDGS jako alternatywna pasza białkowa w żywieniu krów mlecznych

Wywar gorzelniany jest produktem ubocznym powstającym w procesie produkcji alkoholu etylowego (spirytusu), który używany jest do celów spożywczych lub bioetanolu stosowanego jako dodatek do paliw. Polska nazwa DDGS w praktyce powinna brzmieć: suszony wywar zbożowy z substancjami rozpuszczalnymi, jednakże bardziej przyjął się skrót anglojęzyczny DDGS (ang: drieddistillersgrains with solubles). Produkt ten występuje również pod innymi polskimi nazwami: wywar suszony lub wywar gorzelniczy zbożowy suszony.Ze względu na wysokie ceny śruty poestrakcyjnej sojowej na rynkach światowych, wielu rolników zaczęło poszukiwać możliwości pewnych oszczędności związanych z żywieniem białkowym krów mlecznych. Jednak w przypadku bydła mlecznego istnieje możliwość wykorzystania wielu produktów ubocznych, które to powstają w wyniku działalności różnych gałęzi przemysłu spożywczego bądź też z paliwowego: (DDGS, wywar gorzelniany), cukru (wysłodki buraczane).

 

Pasze pochodzące z przemysłu biopaliw są uznawane na całym świecie jako „pasze przyszłości”. Można zatem oczekiwać znacznego wzrostu podaży na paszę typu DDGS na rynkach światowych, a także również w naszym kraju.

 

Wiele się zmieniło w przeciągu ostatnich latach w obszarze produkcji wywarów zbożowych. Na początku bowiem powstawały one głównie przy produkcji alkoholu, który trafiał na rynek spożywczy, obecnie zaś większa część wywaru powstaje przy produkcji biopaliw. Co jednak przy dużej skali produkcji bioetanolu wiąże ze sobą duży problem z zagospodarowaniem powstałego w ten sposób DDGS. Wywar gorzelniany zaraz po produkcji alkoholu zawiera niewiele bo 5-8% suchej masy, co wiąże się bezpośrednio z jego okresem przydatności do spożycia, wynikiem czego jest szybki proces rozkładu, skutkiem czego jest pleśń. Wylewanie takiego produktu na pola mogłoby spowodować zbyt duże zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Dlatego więc opracowano technologie jego wykorzystania. Obecnie produkt ten występuje na rynku pod dwiema postaciami: jako wilgotny, prasowany zawierający 35-40% suchej masy (WDGS) (ang.: wet distillersgrains with solubles) oraz jako suszony (DDGS). Wywar gorzelniany wilgotny (WDGS) jest produktem, który się szybko psuje, dlatego więc wymaga on procesowi konserwacji: suszenia lub zakiszania.

 

1

 

W nowoczesnych zakładach przemysłowych frakcja płynna (odciek), która bogata jest w witaminy, składniki mineralne oraz tłuszcz poddawana jest procesowi zagęszczana w specjalnie dostosowanych do tego wyparkach próżniowych do konsystencji syropu, a następnie jest ona łączona z frakcją stałą wywaru, w wyniku czego powstaje DDGS jednak gdy do tego wywaru nie dodamy zagęszczonego syropu to otrzymamy DDG (ang: drieddistillersgrains). Różnica w produkcji DDGS w stosunku do DDG polega więc na powtórnym dodaniu do wywaru syropu CCDS (ang: condensedcorndistillerssolubles) przed całkowitym wysuszeniem w odpowiedniej do tego procesu temperaturze. Ilości dodanego CCDS ma istotny wpływ na wartość pokarmowa ostatecznego produktu DDGS.Oprócz tego rodzaj użytego surowca ma istotny wpływ na zmienność w składzie oraz wartości pokarmowej DDGS, pochodzącego z różnych partii lub też wytwórni. DDGS powstaje na bazie takich zbóż jak pszenica, jęczmień, kukurydza lub pszenżyto. W Polsce najpopularniejsze jest w ostatnich latach stosowanie w procesie wytwarzania suszonego wywaru gorzelnianego ziarna kukurydzy i żyta.

 

W naszym kraju produkcja suszonego wywaru zbożowego do niedawna była niewielka, wynosiła bowiem zaledwie 20 tys. ton rocznie. Jednakże w ostatnich latach zostały uruchomione duże wytwórnie bioetanolu, które produkują alkohol z ziarna pszenicy oraz z wilgotnego ziarna kukurydzy. Łączna moc przerobowa tych wytwórni po uzyskaniu pełnych mocy produkcyjnych będzie wynosiła 900 tys. ton rocznie, a ilość produkowanego w ten sposób DDGS szacuje się na 300 tys. ton rocznie.

 

Skład chemiczny i wartość pokarmowa suszonego wywaru zależy od surowca jaki był użyty do produkcji alkoholu. Wywary zbożowe posiadają w swoim składzie pozostałości po procesie fermentacji ziarna zbóż. Jednakże jakość DDGS kukurydzianego jest uwarunkowana poprzez jakość jego głównego komponentu czyli ziarna kukurydzy, które często bywa porażone mykotoksynami. Wiadomo przecież, że kukurydza jest zbierana w różnych warunkach pogodowych,w okresie którym mogą wystąpić zwiększone opady deszczu, a poziom mykotoksyn może być wysoki. Jednak poziom mykotoksyn powinien być badany przed przetwarzaniem kukurydzy co daje możliwość ograniczenia występowania porażenia mykotoksynami gotowego produktu. Chociaż DDGS kukurydziany jest wytwarzany w wyższej temperaturze to jednak nie ma ona wpływu na dezaktywację mykotoksyn w gotowym produkcie. W procesie produkcji biopaliw bądź też przy produkcji alkoholu, dochodzi w niektórych przypadka do zwiększenia zawartości mykotoksyn, co spowodowane jest suszeniem jego i zwiększeniem koncentracji w gotowym produkcie. Ich poziom jest badany w gotowym produkcie i od poziomu mykotoksyn zależy czy dana partia DDGS zostanie dopuszczona do celów przemysłu paszowego.

 

Ważnymi składnikami DDGS są witaminy z grupy B, witamina A i E oraz mikroelementy tj. cynk, mangan, miedź, żelazo, selen, które są one bardzo ważne w żywieniu krów mlecznych. Suszony wywar zbożowy jest ważnym źródłem niezbędnych aminokwasów,a w szczególności lizyny, metioniny z cysteiną, tryptofanu i treoniny. Pasza ta jest bardzo pożądana w żywieniu krów mlecznych. Suszony wywar zbożowy cechuje się wysoką zawartością białka, które ma wysoką wartość biologiczną oraz przyswajalności. DDGS pod względem składu chemicznego wykazuje podobieństwo pod względem zawartości białka do poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, pod względem zawartości metioniny wykazuje podobieństwo do drożdży paszowych i poekstrakcyjnej śruty sojowej, natomiast pod względem zawartości treoniny do makuchów rzepakowych. Produkt ten zawiera natomiast mało lizyny i tryptofanu, podobnie jak ziarno owsa i nasiona słonecznika. W żywieniu krów mlecznych ta o to zależność warunkuje ilość wprowadzonego DDGS do dawki pokarmowej, jednakże ilość jego zależy od tego czy wprowadzamy mieszankach aminokwasy syntetyczne. DDGS cechuje wysoka zawartość białka ogólnego, która sięga od 30 do 40% w suchej masie. Natomiast krajowy DDGS produkowany z ziarna kukurydzy ma poziom białka w granicach 23,5-35,3%, zaś DDGS z żyta 28,5-33,8%. DDGS charakteryzuje się wysoką zawartością białka, które ulega ograniczonemu rozkładowi w żwaczu, tak więc pełni funkcję tzw. białka chronionego. W DDGS połowa białka w nim zawartego jest trawiona w żwaczu, a druga połowa jest trawiona jelitowo gdzie trafia w formie nie zmienionej postaci tzw. białka by- pass.

 

Produkt ten obok tego, że zawierają wysoki poziom białka cechuje się również wysoką energetycznością związaną z zawartością wysokiej ilości tłuszczu oraz włókna. Ponadto zawierają przy tym jednocześnie niższą zawartość ligniny przy jednoczesnym dużym rozdrobnieniu włókna efektywnego (NDF). DDGS dostępny w handlu najczęściej ma postać sypką, rzadziej płatków lub granulatu.

2

Wywar gorzelniany suszony, który powstaje z pszenicy, jęczmienia, pszenżyta, bądź żyta ma kolor jasnobeżowy, zaś ten pochodzący z ziarna kukurydzy jest intensywnie żółty. DDGS może występować jako mieszanka, np. pszenno-kukurydziana, która ma kolor żółty. Suszony wywar ma świeży i przyjemny zapach co jest jego cechą charakterystyczną świadczącą o jakości tego produktu.

 

tytuł

 

DDGS może być zatem alternatywną paszą energetyczno-białkową stosowaną w żywieniu krów mlecznych oraz bydła opasowego. Zaleca się ażeby suszony wywar gorzelniany stanowił dla krów mlecznych maksymalnie ok. 20-25% sm dawki pokarmowej.Natomiast jednak w przypadku bydła opasowego ta wartość nie powinna przekraczać 25-35% sm dawki pokarmowej, pod warunkiem właściwego zbilansowania dawki pokarmowej.

 

Podsumowanie

DDGS może być skutecznie wykorzystywany w żywieniu krów mlecznych jako zamiennik dla stosowania o wiele droższych od niego śrut poekstrakcyjnych sojowej, rzepakowej czy też słonecznikowej. Trzeba przy tym jednak pamiętać, że suszony wywar wcale nie odbiega znacznie pod względem zawartości białka czy energii od wyższej wymienionych produktów białkowych. Ilość jaka może być użyta w dawce jest ściśle skorelowana z udziałem kiszonki z kukurydzy oraz odpowiedniej zawartość tłuszczu, która nie powinna przekraczać 6% w dawce, ponieważ energia zawarta w DDGS w głównej mierze pochodzi z tłuszczu w nim zawartego. Oprócz tego DDGS cechuje się wysoką zawartością fosforu przyswajanego co pozwala na obniżenie kosztów paszy (zmniejszone zużycie form mineralnych tego pierwiastka) oraz ograniczenie wydalania fosforu do środowiska.

 

Cechy szczególne DDGS:

  • wysoka wartość pokarmowa ze względu na białko, aminokwasy (szczególnie lizyna, metionina z cystyną, tryptofan i treonina)
  • charakteryzuje niską degradacją białka w żwaczu
  • część białka pochodzi z drożdży użytych w procesie fermentacji
  • źródło witamin z grupy B oraz mikroelementów
  • doskonałe źródło białka w szczycie laktacji
  • łatwo strawne włókno
  • umożliwia uzyskanie wysokich wydajności i parametrów mleka
  • jest doskonałą alternatywą dla śruty sojowej i rzepakowej
  • ułatwia uzyskanie dużych przyrostów masy ciała u cieląt i opasów
  • zapachem zachęca zwierzęta do pobierania paszy
  • brak strat podczas procesu przechowywania

 

Jednakże przed zastosowaniem tej paszy w żywieniu krów mlecznych czy też bydła opasowego trzeba się upewnić z jakiego źródła pochodzi DDGS i czy posiada on wymagane atesty jakościowe . Co jest bardzo ważne w żywieniu zwierząt, ponieważ możemy je narazić na niebezpieczeństwo związane z działaniem mykotoksyn zawartych w surowcach użytych do produkcji DDGS. W DDGS zawartość mykotoksyn może przekraczać 3-4 krotnie wartość, która jest zawarta w surowcach. Bo nie zawsze ta pasza może być przeznaczona do żywienia krów wszystko jest zależne od źródła z którego pochodzi oraz od rzetelności producenta tej paszy. Jeżeli nie jest wolna od mykotoksyn to może wpływać na układ nerwowy, wątrobę oraz ogólne przytrucia organizmu, przez co może prowadzić w ostateczności do upadków w stadzie, a czego z kolei chcemy uniknąć.

 

 

Mgr inż. Rafał Kamil Truszkowski

Przedstawiciel Regionalny

tel. +48 885 853 094

e-mail: r.truszkowski@agrocentrum.pl

 

Zobacz również

Drewniane budki dla cieląt – dobry pomysł na tani i zdrowy wychów

Drewniane budki dla cieląt – dobry pomysł na tani i zdrowy wychów

Mieli mnóstwo obaw, ale mimo to postanowili zaryzykować i wystawić na próbę cielaczka, który miał się niebawem urodzić. Anna i Grzegorz Załęscy z Pomask Małych koło Makowa Mazowieckiego w woj. mazowieckim prowadzą od pięciu lat gospodarstwo rolne ukierunkowane na produkcję mleka oraz żywca wołowego. Obecnie mają 20 krów dojnych, 10 jałówek cielnych, około 20 sztuk opasów, jałówek mięsnych i praktycznie zawsze około 10 sztuk cieląt.

Grupa Agrocentrum Mistrzem Podlaskiej Agroligi w kategorii FIRMY

Grupa Agrocentrum Mistrzem Podlaskiej Agroligi w kategorii FIRMY

      Grupa Agrocentrum Mistrzem Podlaskiej Agroligi w kategorii FIRMY.     O tytuł mistrza ubiegło 6 firm. Konkurencja była ogromna, ponieważ wszystkie cechowały się dochodowością i ich wyniki wyróżniały je w skali województwa, a także kraju.   Mistrzami Podlaskiej Agroligi w kategorii ROLNICY zostali Państwo Dorota i Andrzej Dziekońscy z powiatu monieckiego, którzy zajmują się chowem trzody chlewnej.   Była to 23 edycja

Bal w „Maxim”

Bal w „Maxim”

  Agrocentrum Sp. z o.o. to firma z wieloletnimi tradycjami, jak również z dużymi możliwościami rozwoju. W ciągu najbliższych kilku miesięcy zostanie uruchomiona nowa wytwórnia pasz dla zwierząt hodowlanych. W związku z tym, nieustannie pracujemy nad poszerzeniem terenu działania. W ostatnim czasie rozpoczęliśmy współpracę m.in. z firmą Maxim S.J. mającą swoją siedzibę w miejscowości Kostry Noski, gm. Nowe Piekuty. Początek naszej współpracy to przede wszystkim

Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji