2017/05/27 Agrocentrum - strona główna Mapa strony Agrocentrum kontakt e-mail
Agrocentrum - aktualnosci

Menu

reklama

Agra Zambrów

Polecamy

Pogoda

Reklama

rzetelna firma

Informacje o MPU Agro Bufor

Strona główna » Aktualności » Informacje o MPU Agro Bufor

Informacje o MPU Agro Bufor


Obecnie w chowie bydła mlecznego dąży się do osiągania możliwie wysokiej wydajności przy jednoczesnym zachowaniu dobrego zdrowia i płodności krów oraz optymalnej zawartości tłuszczu i białka w mleku.
 
Szczególnie krytycznym okresem w żywieniu wysokowydajnych krów, podczas którego dochodzi do obniżenia apetytu, zaburzeń procesów fermentacyjnych w żwaczu i występowania deficytu energetycznego jest okres okołoporodowy ( -3 tyg. – +3 tyg.). Podawanie w tym czasie dawek pokarmowych z dużą ilością skrobiowych pasz treściwych oraz niewłaściwa struktura fizyczna może prowadzić do nadmiernego obniżenia pH płynu żwacza oraz wystąpienia różnych schorzeń metabolicznych.
 
W praktyce hodowlanej najczęściej występuje podkliniczna postać kwasicy ( SARA ); określa się ją jako stan podczas którego dochodzi do obniżenia pH płynnej treści żwacza do wartości 5-5,5 przez okres kilku godzin ( 4-8) od zadania paszy. Przy żywieniu dużą ilością łatwo fermentujących węglowodanów niestrukturalnych i niedoborze włókna prowadzi to do trwałego zaburzenia równowagi fermentacyjnej w żwaczu czego skutkiem jest zmiana w proporcji mikroorganizmów żwacza a następstwem kolejne problemy zdrowotne.
Występowanie podklinicznej kwasicy (SARA) stanowi poważny problem ekonomiczny dla hodowców na całym świecie, problem dotyczy najczęściej całego stada lub grupy technologicznej a nie poszczególnych osobników.

 

IMG_2170

 
Możliwe objawy do zaobserwowania przez hodowcę w stadzie z SARA:
- utrata łaknienia i zmienny apetyt
- zmniejszona zdolność pobrania paszy ( nawet do 25% )
- upośledzona motoryka żwacza
- spadek masy ciała i pogorszenie kondycji
- obniżona zawartość tłuszczu w mleku
- ropnie wątroby, puszki racicowej, owrzodzenia nóg
- ochwat
- biegunki
- zwiększony okres do występowania I rui po porodzie
- znaczne pogorszenie płodności i zwiększona ilość zabiegów inseminacji

 
Główne schorzenia towarzyszące podklinicznej kwasicy:
- ochwat ( laminitis) – rozwarstwienie ściany racicy ( choroba białej linii – WLD ) oraz owrzodzenie wnętrza podeszwy racicy
- wzdęcia żwacza i jego atonia
- przemieszczenie ( skręt ) trawieńca
 
Rola śliny i dodatków buforujących
Prawidłowy ( fizjologiczny) odczyn treści żwacza regulowany jest gównie przez ślinę, której produkcja dobowa wacha się od 140 do 200 litrów.
Ilość i zdolność buforowania poprzez wytwarzaną ślinę przez współczesne krowy nie odpowiada ich potencjałowi produkcyjnemu. Zachodzi konieczność stosowania dodatków paszowych usprawniających pracę żwacza. Najczęściej używanym przez hodowców dodatkiem buforującym jest kwaśny węglan sodu , jednak jego pobranie przez krowy i działanie w żwaczu jest ograniczone.
W odpowiedzi na zapotrzebowanie hodowców przygotowaliśmy dwie mieszanki buforujące o unikalnym działaniu:
⦁ MPU Agro Bufor
⦁ MPU Agro Bufor Max

 
Z uwagi na użyte surowce produkty z tej linii w istotny, wielotorowy sposób neutralizują kwaśne stany żwacza:
- do buforowanie fermentacji zastosowaliśmy kwaśny węglan sodu, węglan wapnia.
- do zapobiegania nadmiernej produkcji kwasów wykorzystujemy kationy magnezu, których donorem
jest tlenek magnezu
- obecność drożdży paszowych ( 20%) i melasy znacznie poprawia pobranie ich przez krowy
- w MPU Agro Bufor Max na specjalną uwagę zasługuje obecność żywych drożdży Saccharomyces cerevisiae  CNCM I-1077 w koncentracji 3×1010 CFU/kg (Levucell® SC 10 ME TITAN ) – ich działanie nie ogranicza się tylko do stabilizacja pH żwacza i obniżenie ryzyka wystąpienia kwasicy ale także stymulują rozwój korzystnej mikroflory oraz wzmagają enzymatyczną i celulolityczną aktywność w żwaczu; następuje też poprawa strawności włókna. Dawkowanie 300 g/szt./dzień zapewnia pełną dawkę dzienną żywych drożdży zalecaną przez producenta.

 
Nowatorskim rozwiązaniem w buforach jest zastosowanie naturalnego zeolitu (klinoptylolitu), który
częściowo neutralizuje negatywne skutki mikotoksyn w paszach ( detoksykacja).
Działanie zeolitu zachodzi głównie w żwaczu oraz w przewodzie pokarmowym i polega na odłączeniu mikotoksyny od cząstki paszy i jej absorpcji, a następnie wydaleniu z kałem. (Szczególnie ważne przy skarmianiu kiszonek z oznakami pleśni lub wtórnej fermentacji)
Zeolit wykazuje także właściwości wiązania amoniaku w żwaczu a następnie oddawaniu go w procesie przeżuwania przez co poprawia się wykorzystanie białka . Użyty zeolit z uwagi na swoją budowę nie wpływa negatywnie na wiązanie witamin i mikroelementów z pasz.

 
Obydwa produkty w zależności od intensywności produkcji stosujemy w ilości 150-300g/szt/ dziennie
Nie zawierają GMO – mogą być stosowane w programie żywienia NON GMO.
Stosowanie naszych dodatków buforujących, działających wielokierunkowo, ułatwia i upraszcza hodowcom zapobieganie kwasicy prowadząc do poprawy statusu zdrowotnego stada i wzrostu rentowności produkcji mleka.
 
 

Zobacz również

Wiosna z Agrocentrum – promocja Agrolac, VitAgro oraz KillAcid- OSTATNIE 2 TYGODNIE!

Wiosna z Agrocentrum – promocja Agrolac, VitAgro oraz KillAcid- OSTATNIE 2 TYGODNIE!

PROMOCJA  „WIOSNA Z AGROCENTRUM”     Od dnia: 15 kwietnia 2013 Agrocentrum wprowadza promocję na produkty:       Preparaty Mlekozastępcze Agrolak Mieszanki Witaminowo Mineralne VitAgro oraz KillAcid Warunki promocji: jednorazowe zamówienie: – 1 tony preparatów mlekozastępczych Agrolak, lub – 1 tony mieszanek witaminowo- mineralnych VitAgro i KillAcid’u (Killacid nie może stanowić więcej niż 0,8 promocyjnej tony) upoważnia do otrzymania upominku w postaci 10 par

Laureat Konkursu Podlaska Agroliga 2011

Laureat Konkursu Podlaska Agroliga 2011

Idą z duchem czasu Anna i Zdzisławi Patalan, Poryte, gm. Stawiski, pow. kolneński Idąc z duchem czasu Zdzisław Patalan wraz z żoną prowadzą gospodarstwo rolne wysokiej klasy. Specjalizują się w chowie i hodowli bydła mlecznego w celu pozyskiwania od nich surowego mleka krowiego. Powierzchnia gospodarstwa wynosi ponad 70 ha. Produkcja roślinna i struktura zasiewów podporządkowana jest pod potrzeby żywieniowe produkcji zwierzęcej. W oborze wolnostanowiskowej jest

PRAKTYCZNE ASPEKTY STOSOWANIA RSM ® (ROZTWORU SALETRZANO MOCZNIKOWEGO) Z Zakładów Azotowych Puławy SA, W GOSPODARSTWIE ROLNYM W STRADUNACH

PRAKTYCZNE ASPEKTY STOSOWANIA RSM ® (ROZTWORU SALETRZANO MOCZNIKOWEGO) Z Zakładów Azotowych Puławy SA, W GOSPODARSTWIE ROLNYM W STRADUNACH

Autoryzowany Dystrybutor PRAKTYCZNE ASPEKTY STOSOWANIA RSM ® (ROZTWORU SALETRZANO MOCZNIKOWEGO) Z Zakładów Azotowych Puławy SA, W GOSPODARSTWIE ROLNYM W STRADUNACH   Gospodarstwo rolne w Stradunach pana Adama Pietruszyńskiego, położone jest w okolicach Ełku na terenie tak zwanych Mazur Garbatych. Teren jest typowo polodowcowy, pagórkowaty z przewagą gleb klasy IV. Do głównych upraw w gospodarstwie należą: rzepak, zboża, kukurydza i użytki zielone. W każdej z tych

Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji