2017/05/26 Agrocentrum - strona główna Mapa strony Agrocentrum kontakt e-mail
Agrocentrum - aktualnosci

Menu

reklama

Agra Zambrów

Polecamy

Pogoda

Reklama

rzetelna firma

WYKORZYSTANIE ZIARNA KUKURYDZY W ŻYWIENIU BYDŁA

Strona główna » Aktualności » WYKORZYSTANIE ZIARNA KUKURYDZY W ŻYWIENIU BYDŁA

WYKORZYSTANIE ZIARNA KUKURYDZY W ŻYWIENIU BYDŁA

Kukurydza należy do podstawowych roślin wykorzystywanych w żywieniu bydła mlecznego i opasowego. Wysoka wartość pokarmowa, wysoki plon z jednostki powierzchni oraz łatwość zakiszania powodują, iż kiszonka z kukurydzy jest powszechnie stosowaną paszą wysokoenergetyczną. Rosnące zapotrzebowanie na pasze sprawia, że kiszonkę wytwarza się nie tylko z całych części rośliny, lecz również wykorzystuje się do tego celu rozgniecione kolby z ziarnem (CCM) lub samo ziarno. Kiszonka z kukurydzy jest paszą bogatą w energię lecz ubogą w białko, dlatego należy pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu dawki pokarmowej.

Ziarno kukurydzy charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi – ok. 70%, co sprawia, iż posiada najwyższą wartość energetyczną spośród innych zbóż. Zaletą jest również niska zawartość włókna, która powoduje wysoką strawność zawartych w paszy składników pokarmowych.

Ziarno kukurydzy przeznaczone do produkcji kiszonki zbiera się, gdy osiągnie pełną dojrzałość. Optymalna wilgotność ziarna w naszych warunkach klimatycznych powinna mieścić się w granicach od 35 do 40%. Zebrane wilgotne ziarno wymaga zastosowania odpowiednich sposobów konserwacji, które umożliwią jego dalsze przechowywanie i wykorzystanie. Do metod takich zalicza się suszenie lub kiszenie.

Suszone ziarno

Suszenie termiczne obniża znacznie wilgotność ziarna – zawartość wody po wysuszeniu powinna wynosić ok. 10%. Proces ten powinien być wykonany w ciągu doby od omłotu, co zapobiega rozwojowi pleśni i bakterii. Suszenie to jednak proces wymagający dużego nakładu energii, a co za tym idzie bardzo kosztowny. Związane jest to ze specyficzną budową ziarna kukurydzy, która utrudnia oddawanie wody. Nakłady poniesione na suszenie są czterokrotnie wyższe niż na kiszenie i mogą dochodzić nawet do 40% całkowitego kosztu produkcji ziarna kukurydzy.Mimo, iż suszone ziarno stanowi cenny dodatek mieszanek paszowych dla bydła, jego produkcja jest nieuzasadniona ekonomicznie. Suche ziarno podaje się przed wycieleniem, ziarno zapobiega ketozie i otłuszczeniu wątroby, u cieląt wpływa pozytywnie na rozwój żwacza.Wysuszone ziarno przechowuje się w silosach lub magazynach.

Kiszone wilgotne ziarno

Kiszenie jest metodą konserwacji znacznie tańszą niż suszenie. Ogranicza też pylenie jak to jest w trakcie suszenia ziarna. Ziarno poddawane temu procesowi powinno zawierać 65%  suchej masy. Zbyt wysoka zawartość suchej masy w ziarnie powoduje niewystarczające ugniecenie materiału, w skutek czego uniemożliwione jest uzyskanie warunków beztlenowych oraz następuje rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Nadmierna zawartość wody w ziarnie sprzyja zagrzewaniu się kiszonki oraz występowaniu pleśni.

Chcąc wykorzystać ziarno kukurydzy do produkcji paszy dla bydła, należy przed kiszeniem poddać je gnieceniu. W tym calu stosuje się gniotowniki do ziarna bądź młynki bijakowe. Zabieg gniecenia może odbywać się zarówno na polu, podczas zbioru ziarna przez kombajn, gdzie podawane jest do gniotownika a następnie na prasę silosową, lub bezpośrednio w miejscu zakiszania. Zastosowanie gniecenia poprawia strukturę fizyczną dawki pokarmowej. Ziarno takie jest wolniej rozkładane w żwaczu, co powoduje, że duża część skrobi dostaje się do jelita cienkiego i tam zostaje strawiona. Przyczynia się to do lepszego wykorzystania energii przez zwierzęta. Dlatego też, kiszonka z ziarna zalecana jest do skarmiania krów przed wycieleniem oraz krów będących w czasie pierwszych czterech miesiącach laktacji. Powoduje to zmniejszenie ryzyka występowania zaburzeń metabolicznych, takich jak ketoza wywoływanych przez nieprawidłowości w metabolizmie energetycznym. Ziarno przeznaczone na paszę dla trzody należy ześrutować.

Zakiszanie przeprowadzić można również wykorzystując ziarno nierozgniecione. Zmniejsza to koszty związane przeprowadzeniem gniecenia, jednak cały proces kiszenia przebiega wolniej.

Kiszenie przeprowadza się w silosach betonowych. Pryzmę należy dokładnie ugnieść (np. przy wykorzystaniu opon) oraz okryć folią. Umożliwia to występowanie warunków beztlenowych, które ograniczają rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Obecnie coraz częściej kiszenie przeprowadza się w rękawach foliowych. Zastosowanie technologii wykorzystującej rękawy foliowe jest dość kosztowne, na co wpływ ma między innymi zakup specjalnej folii, zastosowanie odpowiednich maszyn i mała wydajność produkcji. Jednak w ostatecznym rozrachunku koszty te są zbliżone do kiszenia w silosach. Rękawy foliowe znacznie ograniczają bowiem występowanie strat składników pokarmowych podczas kiszenia (w silosach straty mogą wynosić 5%) oraz dają kiszonkę o dobrej jakości. Stosując rękawy następuje szybkie odcięcie dopływu powietrza do zakiszanej masy, proces fermentacji wcześniej się rozpoczyna, co powoduje, iż cały proces kiszenia skraca się, a zakiszone ziarno może być podawane do skarmiania już po 4 tygodniach.

Przy produkcji kiszonki z ziarna zalecane jest zastosowanie określonych dodatków, które wpływają pozytywnie na przebieg procesów fermentacyjnych oraz zapewniają stabilność kiszonki podczas jej wybierania. Poprawiają one jakość kiszonki oraz ograniczenie strat. Do tego celu wykorzystuje się produkty  zawierające odpowiednie szczepy bakterii oraz preparaty chemiczne. Dodatki mikrobiologiczne inicjują proces fermentacji. Często w swoim składzie zawierają enzymy, które rozkładają włókno, a uwolnione z niego cukry stanowią pożywkę dla bakterii fermentacyjnych wytwarzających kwasy organiczne. Preparaty chemiczne zawierają  kwasy – mrówkowy, mlekowy propionowy.

 

Łukasz Mrozek
Przedstawiciel regionalny
l.mrozek@agrocentrum.pl
tel.: 603 680 653

Zobacz również

Grupa Agrocentrum Wzorowym Agroprzedsiębiorcą RP 2016

Grupa Agrocentrum Wzorowym Agroprzedsiębiorcą RP 2016

    6 grudnia 2016 roku w Warszawie w Muzeum kolekcji Jana Pawła II odbyło się wręczenie szabli oficerskich odznaczeń Wzorowy Agroprzedsiębiorca RP.   Znakomitą galę uświetnili polscy rolnicy, agroprzdsiębiorcy, ludzie nauki i przemysłu. Wśród rekomendowanych tym zaszczytnym tytułem była też GRUPA AGROCENTRUM Stanisław i Adam Pietruszyńscy. Wydarzenie objęte było patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgieal oraz Przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Drewniane budki dla cieląt – dobry pomysł na tani i zdrowy wychów

Drewniane budki dla cieląt – dobry pomysł na tani i zdrowy wychów

Mieli mnóstwo obaw, ale mimo to postanowili zaryzykować i wystawić na próbę cielaczka, który miał się niebawem urodzić. Anna i Grzegorz Załęscy z Pomask Małych koło Makowa Mazowieckiego w woj. mazowieckim prowadzą od pięciu lat gospodarstwo rolne ukierunkowane na produkcję mleka oraz żywca wołowego. Obecnie mają 20 krów dojnych, 10 jałówek cielnych, około 20 sztuk opasów, jałówek mięsnych i praktycznie zawsze około 10 sztuk cieląt.

Pokaz koszenia kukurydzy

Pokaz koszenia kukurydzy

Dnia 5 listopada w miejscowości Szlasy Lipno, pod Rutkami, zorganizowaliśmy wraz z firmą Agro-serwis Dariusz Sobol pokaz koszenia kukurydzy. Pokaz cieszył się sporym zainteresowaniem ludzi. Kukurydza była koszona najnowocześniejszymi kombajnami marki Class, były to jeden lexion i dwie maszyny tucano, po czym ziarno było ładowane na nasze ciężarówki i transportowane do siedziby firmy w Kałęczynie. Plonowanie było bardzo różne, od  7 do 11 ton/ha wynikało

Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji